Rabatt med torparblommor

Hallontorpets hus är från 1870 och jag har länge tänkt att en fin perennrabatt med klassiska torparblommor skulle passa jättebra invid häcken. De växter som brukar räknas till just torparväxter brukar vara fleråriga växter som är riktiga överlevare eller så kallade långlivade perenner och som ofta kräver ganska lite skötsel. Det sista är ju extra tilltalande! När jag väljer perenner funderar jag först på om läget är soligt eller skuggigt, fuktigt eller torrt. Min tänkta rabatt är i sydväst-läge och är relativt soligt. När det gäller fuktighet är det också lite mitt emellan. Det är inte torrt som invid en husvägg, men heller inte ständigt fuktigt. Rabatten blir cirka 80 cm djup och två meter lång till att börja med. Jag vill gärna ha något som hela tiden blommar i rabatten och gärna något som doftar så växtvalet tar också hänsyn till det. Här kommer min lista och en liten skiss! Blommningen går i lila-rosa och vitt. Romantiskt och lite känsla av en cottage garden. 

Ormbunke, Träjon (O på ritningen, 6 st)
Pion 'Shirley Temple, Paeonia Lactifolia en vit fin luktpion som blommar i juni-juli och blir cirka 80-90cm hög (pion på ritningen, 1 st)
Löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis, en klassiker som blommar maj-juni och blir cirka 70-80cm hög (Löjtnantshjärta på ritningen, 1 st)
Lavendel, Lavendula Augustifolia bildar en liten häck med fina lila blommor mot gräsmattan. Blommar i juli-augusti, cirka 40 cm hög. (L på ritningen, 9 st)
Aklejruta Talictrum aqulegifolium blommar juni-juli i svagt rosa (det finns också lila) och bladen får dessutom fin röd höstfärg. 100cm hög. (A-R, 3 st)
Höstaster/Brittsommaraster 'Axel Tallner' (grönt kulturarv=gammal sort) blommar svagt lila i september-oktober, 60cm hög.  (H på ritningen, 3 st)
Akleja, Aqulegia vulgaris 'Nora Barlow' tvåfärgad i vit och rosa. Blommar i maj-juni och blir cirka 70cm hög (A på ritningen, 6 st)


 

Kommentera gärna: