Höst - nu är det tid att så!

 Idag sår jag salladskål eller närmarme bestämt pak choi i mitt kallväxthus. Det blir ett litet experiment. Tanken är att dessa frön ska gro och börja växa nu under hösten för att till våren växa sig större och ge tidig skörd. Dessa frön gror på bara några dagar och med lite värme bör de hinna bli en liten planta. Pak choi eller andra varianter på asiatisk kål är ofta tåliga och klarar vanligtvis flera minusgrader

Jag sår nästan alltid i pluggbrätten. De är så praktiska eftersom man får plats med mycket på liten yta, mina brätten rymmer nästan hundra plugg, och de är lätta att flytta runt om det behövs. Så ett till två frön i varje plugg. (Det går lika fint att ta krukor och så tre-fem frön i dem.) Håll jorden fuktig hela tiden men inte blöt. Då riskerar fröet att ruttna. Sen är det bara att vänta! Jag har turen att ha ett kallväxthus så jag tänker sätta mitt brätte där inne. Om plantorna skulle hinna bli stora så kan jag sätta över dem i en pallkrage. En kallbänk bör funka lika bra, bara plantorna får lite skydd mot den värsta kylan. 

Om man vill höstså grönsaker på friland finns det många alternativ såsom sommarmorot, lök från frö, palsternacka, vissa sorters spenat, dill, persilja med flera. Även en hel del blommor klarar höstsådd som exempelvis ringblommor och klint. Förbered jorden noga genom att rensa ogräs före sådd. Det är svårrensat när det är som blötast på våren. 

Passa också på att så egna perenner nu på hösten. Perenner som behöver en köldperiod, så kallad stratifiering är till exempel:

  • Lavendel
  • Malva
  • Blå bolltistel
  • Riddarsporre
  • Stjärnflocka
  • Aklejruta 
Jag har ett helt brätte med lavendel som jag sådde förra hösten. De ska få komma ner i min torparrabatt!

Kanske har du fler tips på höstsådd? Lycka till med sådden!

Kommentera gärna: