Höstig vego-gryta

Det har varit en spännande vecka med deltagande i SM i mathantverk. Tävlingen arrangerades av Eldrimner i Åre och Hallontorpet deltog med tre produkter. Alla fick medalj! Guld till hösthallonmarmeladen och den Kallpressade krusbärsdrickan och brons till Hallonmarmelad med svarta vinbär. Helt otroligt!
Tillbaka till vardagen blir det härmed en höstig rotfruktsgrya. Till den kan man servera ris och bröd.
2 gula lökar, hackade
2 klyftor vitlök, hackade
150g rotselleri
4 morötter
7 potatisar
300g kålrot
150g rotselleri
150g butternutpumpa (eller mer för det är så gott)
400g spetskål strimlad
Olja till stekning
2 tsk sambal oelek
1 msk timjan
1/2dl tomatpuré
8dl grönsaksbuljong
En burk svarta bönor
Persilja
Skala och tärna alla rotfrukter i lagom munsbitar. Fräs lök och vitlök i en gryta. Häll i rotselleri, morötter, kålrot och kål. Fräs någon minut till. Tillsätt sedan sambal oelek och tomatpuré. Rör om och tillsätt sedan buljongen och timjan. Kok upp och låt grytan koka cirka 5 minuter. Tillsätt sedan potatis och pumpa och kok ytterligare 10-12 minuter. Känn med sticka. Skölj bönorna och häll i grytan. Smaka av och salta eventuellt. Strö över färsk eller fryst persilja. Servera med ris, bröd och creme fraiche.Kommentera gärna: