Dags att sätta vitlök

Det är ju inte så många saker man sätter på hösten men vitlök är ett undantag. Jag brukar sätta en sort som heter Sabadrome men i år blev det för mig två nya, Dario och Vayo. Detta året valde jag också att sätta extra stora sättlökar, det som i handeln går under benämningen 60+. Stora sättlökar ökar möjligheten för stora lökar till skörd. 

Eftersom jag har fantastiskt mycket lera i jorden där grönsakslandet ligger har jag valt att göra en upphöjd bädd att odla på. Bra för att jorden värms upp snabbare på våren men också för att jorden inte blir så blöt (med risk för att löken ruttnar). Förenklat kan man säga att min upphöjda bädd består av fuktig kartong rakt på jorden och ett par lass med skottkärran av kompostjord. Det är en idé att lägga lite tid på att rensa bort så mycket ogräs det går innan man sätter löken. Det underlättar rensningen betydligt till våren. Jag passade också på att lägga på en låg dos av långtidsverkadne gödning innan vitlöken åkte ner.

När man köper sättlök för vitlök är det oftast hela lökar så innan sättningen behöver man dela dem i klyftor. Tryck ett hål med fingret och stoppa ner löken så att spetsen pekar uppåt. Löken bör hamna ett par centimeter under jord. Sedan är det bara att täcka för hålen. Fram emot juli är vitlökarna klara men redan under tidig vår kan man klippa av lite blast och använda i sallad. 

Kommentera gärna: