Surdeg

Det var längesen jag bakade med surdeg och den jag hade i kylen såg allt annat än pigg ut. Det får bli en ny. Jag bakar oftast med vetesurdeg men nu blir det en surdeg med råg. Det är något lättare att få igång en surdeg med vetemjöl än med råg. När man bakar sen spelar det inte jättestor roll rent ”bakmässigt” om man använder vete- eller rågsurdeg, men det skiljer så klart i smaken. Man kan använda vetesurdeg till rågbröd och tvärt om.
Arbetsinsatsen när man bakar med surdeg är väldigt liten. Skulle tro att jag lägger ner högst 15 minuter på att baka ett bröd. Däremot krävs det lite planering eftersom degen ska jäsa länge och man får parera in så att man kan knåda och grädda vid lämpliga tidpunkter. Men först till surdegen! Följande recept går lika bra med vetemjöl.
Starta surdegen genom att ta en glasburk med lock och väg upp 200g rågmjöl. Jag tog finmalet men det går lika bra med grovt. Tillsätt 200g vatten och ett grovt rivet äpple. Rör runt, ställ burken på köksbänken och vänta i två dagar. (När det gäller burken har jag tagit en gammaldags konserveringsburk men tagit bort gummiringen. Då kan koldioxiden som bildas vid jäsningen pysa ut. Det går så klart bra med en annan burk och låta bli att skruva åt locket hårt.)
Nu ska det ha börjat bildas små bubblor i degen. Om det inte händer något så sätt in burken i ugnen ett par timmar och tänd lampan. Obs inga grader! Där blir perfekt värme för att sätta fart på degen.
Dag tre tillsätts 100g av samma mjöl och 100g vatten. Rör runt. Upprepa proceduren dag fyra. Dag fem har du färdig surdeg och du kan använda den för att baka. Förvara surdegen i kylen. En gång i veckan brukar jag friska upp surdegen genom att tillsätta 50g mjöl och lika mycket vatten och röra runt.

Etiketter: bakning surdeg bröd

Kommentera gärna: