Smakrikt rågbröd av surdeg

 Dags för bakning! Idag blir det ett surdegsbröd av främst finmalet rågmjöl. Följande recept ger ett bröd men det går fint att dubbla.
 

Fördeg på morgonen:
35 g rågsurdeg
100g vatten
60 g finmalet rågmjöl
Rör ihop ingredienserna ovan i en bunke. Sätt över plastfolie. Sätt bunken i ugnen och tänd lampan (obs inga grader). Låt stå 8-10 timmar.

På kvällen, tillsätt:
300 g vatten
330 g finmalet rågmjöl
100 g vetemjöl
ev 1 tsk salt
Låt jäsa i bunken cirka en timme. Skrapa sen över degen i en smord avlång form. Sätt över plast och ställ formen i kylen.

På morgonen tar du fram formen i rumstemperatur och låt stå i cirka en timme. Sätt på ugnen på 200grader. Sätt också samtidigt in en extra plåt som du inte är rädd om. Plåten får fula märken efter mycket bakande. När ugnen är varm, sätt in brödet på den övre plåten och släng in ett par matskedar vatten på den undre. Vädra ut ångan efter 5-10 minuter. (Man kan hoppa över dubbla-plåtar-vatten-grejen, men brödet höjer sig bättre med ångan.) Grädda brödet cirka 35 minuter. Jag mäter ofta brödets innertemperatur med en stektermometer. Ett rågbröd är klart vid 99-100grader. Ett ljust bröd är klart vid 96-98 grader. Låt brödet svalna invirat i en handduk på bakgaller. Jag har märkt att detta bröd är nästan ännu godare dagen efter. Skiva tunt och med en god ost!

Etiketter: bakning surdeg bröd

Kommentera gärna: