Odlarlängtan

Ja, jag erkänner. Jag sådde alldeles för mycket alldeles för tidigt. Jag kunde helt enkelt inte hålla mig. Redan i mitten av februari åkte en hel drös med tomatfrön i jorden. Jag sådde även timjan, citronmeliss, aubergine, kålblad för salladsskörd och chili. Dessa går ju bra för de tar lite längre tid på sig men tomaterna kommer att svämma över innan de kan komma ut i kallväxthuset.
I år testar jag Tigrella och Bumble golden bee. De första är orange med gröna snygga strimmor och de senare är en söt, fin körsbärstomat med gulorange färg. Sen gillar jag de lite äldre sorterna och några kommer i repris år från år. Hos vissa fröfirmor kallas de kulturarvssorter, hos andra sortklenoder. De fina med dessa är att de ofta tål vårt klimat bra och har ofta en alldeles utsökt smak. När det gäller tomaterna återkommer Brown berry och bifftomaten Brandywine Yellow i min odling. Förra årets skörd av Brown berry var väldigt riklig trots det sämsta vädret på länge. Brandywine är en riktigt läcker bifftomat, perfekt med basilika och mozarella. I år provar jag också sorten Chadwick, en röd körsbärstomat. Det blir dock till att stuva ihop plantorna några veckor till. Först när nattemperaturen garanterat inte går under 7-8 grader får plantorna, efter avhärdning, flytta ut i växthuset.
Nästan lika härligt som att odla är känslan att ha en hel orörd odlingssäsong framför sig. Med hopp om en snar och värmande vår!
(På bild tomat av sorten Tigrella och aubergine ’Black Beauty’)

Kommentera gärna: