Mathantverk och odling  vid Stehag

Hallontorpet har lagt ner odlingen för försäljning. 

Kika gärna in på odla mera! för tips på hallonodling eller på bloggen om odling och mat!

 

MISSA INTE:

Filmen om Hallontorpet av Christine Tholstrup Hermansen

Kalendarium

Hallontorpets blogg

 • Odlarlängtan

  18 mars 2018 20:45
  Ja, jag erkänner. Jag sådde alldeles för mycket alldeles för tidigt. Jag kunde helt enkelt inte hålla mig. Redan i mitten av februari åkte en hel drös med tomatfrön i jorden. Jag sådde även timjan, citronmeliss, aubergine, kålblad för salladsskörd och chili. Dessa går ju bra för de tar lite längre tid på sig men tomaterna kommer att svämma över innan de kan komma ut i kallväxthuset.
  I år testar jag Tigrella och Bumble golden bee. De första är orange med gröna snygga strimmor och de senare är en söt, fin körsbärstomat med gulorange färg. Sen gillar jag de lite äldre sorterna och några kommer i repris år från år. Hos vissa fröfirmor kallas de kulturarvssorter, hos andra sortklenoder. De fina med dessa är att de ofta tål vårt klimat bra och har ofta en alldeles utsökt smak. När det gäller tomaterna återkommer Brown berry och bifftomaten Brandywine Yellow i min odling. Förra årets skörd av Brown berry var väldigt riklig trots det sämsta vädret på länge. Brandywine är en riktigt läcker bifftomat, perfekt med basilika och mozarella. I år provar jag också sorten Chadwick, en röd körsbärstomat. Det blir dock till att stuva ihop plantorna några veckor till. Först när nattemperaturen garanterat inte går under 7-8 grader får plantorna, efter avhärdning, flytta ut i växthuset.
  Nästan lika härligt som att odla är känslan att ha en hel orörd odlingssäsong framför sig. Med hopp om en snar och värmande vår!
  (På bild tomat av sorten Tigrella och aubergine ’Black Beauty’)
 • Smakrikt rågbröd av surdeg

  26 november 2017 10:39
   Dags för bakning! Idag blir det ett surdegsbröd av främst finmalet rågmjöl. Följande recept ger ett bröd men det går fint att dubbla.
   
  Fördeg på morgonen:
  35 g rågsurdeg
  100g vatten
  60 g finmalet rågmjöl
  Rör ihop ingredienserna ovan i en bunke. Sätt över plastfolie. Sätt bunken i ugnen och tänd lampan (obs inga grader). Låt stå 8-10 timmar.

  På kvällen, tillsätt:
  300 g vatten
  330 g finmalet rågmjöl
  100 g vetemjöl
  ev 1 tsk salt
  Låt jäsa i bunken cirka en timme. Skrapa sen över degen i en smord avlång form. Sätt över plast och ställ formen i kylen.

  På morgonen tar du fram formen i rumstemperatur och låt stå i cirka en timme. Sätt på ugnen på 200grader. Sätt också samtidigt in en extra plåt som du inte är rädd om. Plåten får fula märken efter mycket bakande. När ugnen är varm, sätt in brödet på den övre plåten och släng in ett par matskedar vatten på den undre. Vädra ut ångan efter 5-10 minuter. (Man kan hoppa över dubbla-plåtar-vatten-grejen, men brödet höjer sig bättre med ångan.) Grädda brödet cirka 35 minuter. Jag mäter ofta brödets innertemperatur med en stektermometer. Ett rågbröd är klart vid 99-100grader. Ett ljust bröd är klart vid 96-98 grader. Låt brödet svalna invirat i en handduk på bakgaller. Jag har märkt att detta bröd är nästan ännu godare dagen efter. Skiva tunt och med en god ost!
 • Surdeg

  21 november 2017 10:54
  Det var längesen jag bakade med surdeg och den jag hade i kylen såg allt annat än pigg ut. Det får bli en ny. Jag bakar oftast med vetesurdeg men nu blir det en surdeg med råg. Det är något lättare att få igång en surdeg med vetemjöl än med råg. När man bakar sen spelar det inte jättestor roll rent ”bakmässigt” om man använder vete- eller rågsurdeg, men det skiljer så klart i smaken. Man kan använda vetesurdeg till rågbröd och tvärt om.
  Arbetsinsatsen när man bakar med surdeg är väldigt liten. Skulle tro att jag lägger ner högst 15 minuter på att baka ett bröd. Däremot krävs det lite planering eftersom degen ska jäsa länge och man får parera in så att man kan knåda och grädda vid lämpliga tidpunkter. Men först till surdegen! Följande recept går lika bra med vetemjöl.
  Starta surdegen genom att ta en glasburk med lock och väg upp 200g rågmjöl. Jag tog finmalet men det går lika bra med grovt. Tillsätt 200g vatten och ett grovt rivet äpple. Rör runt, ställ burken på köksbänken och vänta i två dagar. (När det gäller burken har jag tagit en gammaldags konserveringsburk men tagit bort gummiringen. Då kan koldioxiden som bildas vid jäsningen pysa ut. Det går så klart bra med en annan burk och låta bli att skruva åt locket hårt.)
  Nu ska det ha börjat bildas små bubblor i degen. Om det inte händer något så sätt in burken i ugnen ett par timmar och tänd lampan. Obs inga grader! Där blir perfekt värme för att sätta fart på degen.
  Dag tre tillsätts 100g av samma mjöl och 100g vatten. Rör runt. Upprepa proceduren dag fyra. Dag fem har du färdig surdeg och du kan använda den för att baka. Förvara surdegen i kylen. En gång i veckan brukar jag friska upp surdegen genom att tillsätta 50g mjöl och lika mycket vatten och röra runt.

 • Dags att sätta vitlök

  13 november 2017 12:52
  Det är ju inte så många saker man sätter på hösten men vitlök är ett undantag. Jag brukar sätta en sort som heter Sabadrome men i år blev det för mig två nya, Dario och Vayo. Detta året valde jag också att sätta extra stora sättlökar, det som i handeln går under benämningen 60+. Stora sättlökar ökar möjligheten för stora lökar till skörd. 

  Eftersom jag har fantastiskt mycket lera i jorden där grönsakslandet ligger har jag valt att göra en upphöjd bädd att odla på. Bra för att jorden värms upp snabbare på våren men också för att jorden inte blir så blöt (med risk för att löken ruttnar). Förenklat kan man säga att min upphöjda bädd består av fuktig kartong rakt på jorden och ett par lass med skottkärran av kompostjord. Det är en idé att lägga lite tid på att rensa bort så mycket ogräs det går innan man sätter löken. Det underlättar rensningen betydligt till våren. Jag passade också på att lägga på en låg dos av långtidsverkadne gödning innan vitlöken åkte ner.

  När man köper sättlök för vitlök är det oftast hela lökar så innan sättningen behöver man dela dem i klyftor. Tryck ett hål med fingret och stoppa ner löken så att spetsen pekar uppåt. Löken bör hamna ett par centimeter under jord. Sedan är det bara att täcka för hålen. Fram emot juli är vitlökarna klara men redan under tidig vår kan man klippa av lite blast och använda i sallad. 
 • Höstig vego-gryta

  4 november 2017 12:29
  Det har varit en spännande vecka med deltagande i SM i mathantverk. Tävlingen arrangerades av Eldrimner i Åre och Hallontorpet deltog med tre produkter. Alla fick medalj! Guld till hösthallonmarmeladen och den Kallpressade krusbärsdrickan och brons till Hallonmarmelad med svarta vinbär. Helt otroligt!
  Tillbaka till vardagen blir det härmed en höstig rotfruktsgrya. Till den kan man servera ris och bröd.
  2 gula lökar, hackade
  2 klyftor vitlök, hackade
  150g rotselleri
  4 morötter
  7 potatisar
  300g kålrot
  150g rotselleri
  150g butternutpumpa (eller mer för det är så gott)
  400g spetskål strimlad
  Olja till stekning
  2 tsk sambal oelek
  1 msk timjan
  1/2dl tomatpuré
  8dl grönsaksbuljong
  En burk svarta bönor
  Persilja
  Skala och tärna alla rotfrukter i lagom munsbitar. Fräs lök och vitlök i en gryta. Häll i rotselleri, morötter, kålrot och kål. Fräs någon minut till. Tillsätt sedan sambal oelek och tomatpuré. Rör om och tillsätt sedan buljongen och timjan. Kok upp och låt grytan koka cirka 5 minuter. Tillsätt sedan potatis och pumpa och kok ytterligare 10-12 minuter. Känn med sticka. Skölj bönorna och häll i grytan. Smaka av och salta eventuellt. Strö över färsk eller fryst persilja. Servera med ris, bröd och creme fraiche.Kontakta oss

e-post: eva @ hallontorpet.se