Odlingstips för hallon

Vill du starta egen hallonodling? Eller kanske bara ha några buskar i trädgården som ger lite färska bär till husbehov? Oavsett vilket kommer här några tips om hallonodling!

Några kanske invänder och säger att man inte behöver några tips om hur man får hallonbuskarna att trivas utan menar att det svåra är att begränsa hallonens intresse av att kollonisera trädgården. För visst kommer det gärna rotskott lite här och var men de är lätta att gräva bort eller klippa med gräsklipparen. Vidare finns det faktiskt mer svagväxande sorter som inte skjuter rotskott.
 

Jordmån och val av hallonsort

Det första man ska tänka på är var i trädgården hallonen skulle trivas. Hallon vill gärna ha mullrik jord men kan växa på de flesta jordar så länge marken är väl dränerad. Det är också bra om det inte blåser för mycket på växtplatsen så undvik hörn där vinden sveper eller andra alltför blåsiga lägen. Hallon vill gärna ha ganska solig och i synnerhet hösthallon vill gärna stå där det är många soltimmar.

Nästa steg är att välja hallonsort. Det finns både sommarhallon och hösthallon och inom båda dessa kategorier finns det flera sorter att välja mellan. Där är två viktiga skillnader mellan sommar- och hösthallon. Den första handlar om skördetiden. Sommarhallonen mognar och skördas i juli till augusti medan hösthallonen mognar först i mitten av augusti men kan ge bär ända fram till frost. Genom att välja en buska av varje sort har du hallon från juli till oktober. Den andra skillnaden är att hösthallon blommar och ger skörd på årsskotten medan sommarhallon ger hallon på fjolårsskotten. Det betyder att om du klipper ner hela ditt hallonland med trimmern får du följande sommar endast hallon på hösthallonplantorna. Sommarhallonen får du vänta på tills nästa säsong.

Sommarhallon eller Hösthallon?

När du bestämt dig för om du ska ha sommarhallon eller hösthallon (eller båda) är det dags att fundera över sorter.
Sommarhallon:
Glen Ample är den vanligaste sorten i odling och ger fina, stora bär. Taggfri! Zon 1-5
Tulameen är en fin sort med smakrika bär. Den är lite mindre härdig men i ett skyddat läge klarar den sig fint. Zon 1-2
Preussen ger fina, söta bär. Det är en svagväxande sort som passar i zon 1-5.
Golden Queen ger gula hallon med söta, goda lite mindre bär. Zon 1-3.
Hösthallon:
Autumn Bliss var det första hösthallonet som odlades i Sverige. Mognar i början på augusti med smakrika, saftiga och stora bär. Zon 1-3.
Polka är en sort som kommer mer och mer. Bären är något fastare än Autumn Bliss och har en fin smak och arom. Zon 1-2.
Diana är en gulfruktig sort som mognar i mitten på september. Mycket söta bär. Zon 1-2.

Vill du ha fler odlingstips? Prenummerera på vårt nyhetsbrev som kommer cirka en gång i månaden!

Välj krukodlat!

När du är i plantskolan (eller på Hallontorpet) och ska välja plantor, ta i första hand krukodlade! De är lättast att lyckas med och är mindre känsliga för om man skulle råka glömma att vattna dem i starten. Gräv en rejält stor grop och fyll gärna botten med lite extra mullrik kompostjord. Vattna och fyll resten av gropen med jord. Vattna igen. Man kan göra en liten ränna runt plantan, en cirkel på ungefär 2dm i diameter och någon centimeter djup. När man sedan vattnar fångar rännan upp vattnet och det rinner ner till plantans rötter istället för att rinna iväg från plantan.