Det har växt till sig rejält sen jag planterade perennerna i hörnan. Inser nu att det kanske blev något tätt. Men blommning och växtkraft var det inte fel på i alla fall. Anisisopen har lockat många fjärilar, humlor och bin, liksom lavendeln. En riktigt långblommande rabatt!

Läs hela inlägget »
Etiketter: torparväxter
När jag tidigare försökt odla jordgubbar har det börjat mycket entusiastiskt, nyrensat land och nya fina plantor som jag tänkt skulle breda ut sig stort så jag fick massor av jordgubbar. Alla försök har slutat i ett stort ogräsland och de goda bären har lyst med sin frånvaro. 

Idag tog jag ny sats! Jordgubbslandet ska få flytta till en hög låda. Beskrivning på odlingslådan finns här. Den är klädd med odlingsväv och dämed är risken liten att det ska krypa in ogräs underifrån som tistlar eller kvickrot. En annan fördel är med lådan är att jag kan böja till el-rör och sticka in dem mellan väven och träramen. Därefter kan jag  enkelt fästa ett nät över lådan.

Fyra sorters jordgubbar fick plats. Jag valde Joly, Honeoye, Vibrant och Polka. Vibrant är tidig och får bär under en längre tid medan Polka ska vara bra att frysa. Joly får mycket stora bär och Honeoye är tidigast och frosttålig.  Nu är det bara att vänta.
Läs hela inlägget »

Ja, det tog lite tid men nu är det igång! Det första som ska till är en inramning, någon typ av avgränsning. Den ska vara dels mot utsidan av trädgården men ytan ska också delas upp i två rum. Den bortre delen ska få en sittplatsyta med singel som golv medan den närmsta på bilden blir rabatt enligt ritning och gräs. 

Men först alltså staket. Staketet ska alltså skapa en rumskänsla, vara lite "naturligt", fungera som klätterstöd och gärna billigt. Jag har använt stolpar av kastanjeträ eftersom de är mycket hållbara och snygga. Kastanj innehåller naturligt en olja som motverkar röta. Vågrätt för att fästa pinnar på har jag använt vanlig bärläkt från bygghandeln. För säkerhets skull ströks dessa med rå linolja för att öka hållbarheten. Läkten  glänser just nu lite nytt och färskt kommer att bli mer snyggt gråa redan efter ett halvår. Eftersom jag hade röjt stora mängder sly tänkte jag återanvända de tjockaste grenarna staketpinnar. Jag valde grenar som var någorlunda raka, 3-4 cm i nederkanten och cirka 1-2 cm upptill. Dessa skruvade jag fast i bärläkten. Staketet växte fram allt eftersom. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: trädgård staket

Nu är det tyngsta jobbet klart (nästan, en liten hörna återstår). Nu ska det bli torp-känsla av trädgården. Funderar på typiska torparväxter - rosor, pioner, lavendel, riddarsporrar och vad mer? Förrutom olika sorters torparväxter önskar jag en långblommande hörna. Alltså perenner som blommar under extra lång tid. Och så vill jag ha lila, lite rosa och vitt. Gärna doft. Klurigt!
Av långblommarna väljer jag anisisop ’Black Adder’ som blommar mörk lila från juli till september. Dessutom är det en växt som älskas av humlor och bin (Inte getingar. De är rovdjur.) Fyller på med härliga riddarsporrar och doftfunkian ’Royal Standard’. Funkian täcker marken bra med sina vackra blad och hindrar därmed ogräs. Väljer också en vit, doftande pion ’Duchess de Nemours’ och två olika rosor. Den första är svagt rosa ’Aspirin’ som är en modernare, remonterande ros som blommar större delen av sommaren. Den andra ’Mdm Plantier’ en vit alba-ros med doftande blommor i juli och som blir 1,5m hög. Man kan också klippa den som klätterros. Till sist kantar jag med lavendel.
Det var ritningen! Men först ska det bli några stolpar och ett litet staket.

Läs hela inlägget »

Efter arbetet med minigrävaren såg "trädgården" ut som ett mindre slagfält. Det var bara att ta fram en kratta och en spade och försöka avlägsna de flesta rötter. De rötter som var för grova för att gräva upp med handkraft fick bli kvar. Jag har tidigare användt mig av en slö, gammal yxa och huggit av de rötter som inte gått att få upp och de kvarvarande rötterna gjorde i de fallen inga nya försök att växa upp till nya träd.  Rötterna lastades på släpkärran. Det blev två varv till återvinningen. Snart börjar det roliga!

Läs hela inlägget »
Etiketter: trädgård

Fram tills alldeles nyligen växte här en mindre skog av 4-5m högt sly. Lönn, ask och någon stackars överlevande spirea. Eftersom det hade fått växa fritt så länge fanns endast ett alternativ om det skulle bli en trädgård av detta. Gräva! Med hjälp av en minigrävare fick jag upp mycket av rötterna. Trots maskinhjälp satt många rötter hårt. Det tunga fysiska arbetet var att sortera ut rötterna och få upp dem i släpkärran. Pust!

Läs hela inlägget »