Rabarber i massor

22.05.2022

Rabarbermarmelad

Nu är det fullt med rabarber i trädgårdslandet. Det nästan svämmar över! Idag blev det en sats marmelad och här kommer ett supersmarrigt recept på det:

1 kg rabarber, skalade och skivade i centimeterstora skivor

800g strösocker

1 urkärnad vaniljstång

1/2 pressad citron

ev 1/2 dl vatten

Lägg allt i en gryta, värm försiktigt och koka sen upp. Ta bort eventuellt skum med en sked. Doppa en bakpensel i vatten och pensla innerkanten i kastrullen, nära marmeladen, så att det inte fastnar sockerstänk där. Upprepa vid behov. Rör försiktigt om i grytan lite då och då. Marmeladen är klar vid 106 grader. Det går också bra att lägga en klick marmelad på en kall tallrik. Dra "ett sträck" med en sked genom marmeladen. Om den inte flyter ihop är den klar. 

Sätt in dina marmeladburkar i ugnen på 100 grader i 10 minuter så är de garanterat rena. Häll upp marmeladen och sätt på locket direkt. Marmeladen håller minst två år oöppnad.